Szkoła Podstawowa nr 4 im. Ks. Zdzisława Jastrzębiec Peszkowskiego w Sanoku

W sieni i komorze

Sień służyła do przechowywania różnych sprzętów gospodarskich. Za drzwiami wejściowymi znajdowały się żarna, pod ścianą komory warsztat tkacki, stępa, beczki, szafliki, wiadra, nosidła do wody. Często znajdowały się tu uprząż końska, sierpy, latarka i inne drobne przedmioty. W nieprzelotowych sieniach, w kącie za kominem znajdowała się grzęda dla kur a pod kominem trzymano kurczęta. W sieni też wykonywano podrzędne prace gospodarskie jak przygotowanie karmy dla trzody chlewnej, obieranie ziemniaków, latem prano bieliznę.
Komory przybierały różne formy, różniły się wielkością i lokalizacją. W starszych chałupach ich wyposażenie ograniczało się do kilku półek, drewnianych kołków wbitych w ścianę. W komorze przechowywano produkty spożywcze - mąkę, kasze, wymłócone zboże, przetwory mięsne, kiszoną kapustę itp. Przechowywano tu również pieniądze i inne wartościowe przedmioty; odzież, bieliznę, płótna złożone w skrzyni lub kufrze. Trzymano tu również dzieżę i nieckę na ciasto.