Szkoła Podstawowa nr 4 im. Ks. Zdzisława Jastrzębiec Peszkowskiego w Sanoku

Tak to kiedyś bywało. Tak się kiedyś jadało.

Uczestnicy zajęć innowacyjnych z historii i języka polskiego ostatni wtorek spędzili w Regionalnej Izbie Szkolnej, gdzie poznali jeden z ważniejszych obrzędów praktykowanych w dawnych czasach.

Panie : Edyta Szewczyk oraz Magdalena Piecuch pomogły uczniom lepiej przyjrzeć się kiszeniu kapusty. Po dokładnym sprawdzeniu beczki i opowieści na temat diety naszych przodków, rozpoczęły się właściwe działania uczniów. Najpierw jeden z nich wszedł do beczki, aby spróbować, czy ugniatanie kapusty to ciężka praca. Później rozpoczęło się szatkowanie i ścieranie. Następnie układanie w beczce warstw kapusty, marchewki, solenie i ubijanie. Każdy był zajęty pracą i ewentualne zmiany stanowisk były wręcz wskazane, aby zaznajomić się ze wszystkimi etapami tego wspaniałego obrzędu. Po zakończeniu zajęć naczynie zostało schowane w ciemnym i suchym miejscu i nie pozostaje nic innego, jak czekać na rezultaty i smakowanie kiszonki.
Monika Sądelska