Szkoła Podstawowa nr 4 im. Ks. Zdzisława Jastrzębiec Peszkowskiego w Sanoku

O zupie z tradycjami… czyli kiszenie żuru w Izbie Regionalnej

Staropolski zwyczaj “pogrzebu żuru” kończył Wielki Post i rozpoczynał uroczyste świętowanie Wielkanocy, to właśnie on podawany jest jako pierwsza potrawa śniadania wielkanocnego.

Tym razem w Izbie Regionalnej zagościł żur- zupa, która ma nie tylko ciekawy smak, ale też niezwykłą i długą historię.

Pewna legenda tłumaczy jego pochodzenie zakładem skąpego karczmarza- piekarza z tajemniczym nieznajomym, który oferował worek złota w zamian za najgorszą zupę, jaką przygotuje mu karczmarz i po której nie nabawi się niestrawności. Jeśli jednak nie udałoby się spełnić tych wymagań, nieznajomy przejmie prawo do lokalu i zabierze na własność przepis na zupę. Chytry karczmarz podjął wyzwanie. I co zrobił? Resztki zakwasu na chleb razowy zalał wodą,  do tego dodał suchej kiełbasy, starej wędzonki, czosnku, kilka warzyw i suszone grzyby. Był przekonany, że wygrał, ale efekt zaskoczył nie tylko jego. Wyszła niezwykle pyszna zupa.

Od wielu lat żurek jest obowiązkową potrawą na wielkanocnym stole, znany od pokoleń, ma swój charakterystyczny smak, który zawdzięcza zakwasowi. I właśnie taki zaczyn do żuru, według staropolskiego przepisu staraliśmy się przygotować w Izbie Regionalnej.

Mamy nadzieję, iż przygotowany przez uczniów z tak wielką gorliwością zakwas posłuży do przyrządzenia przepysznego żurku, który stanie się hitem wielkanocnego stołu.

 Dziękujemy za współpracę i ogromne zaangażowanie klasie 4a i  pani wychowawczyni  Magdalenie Pietrow.

 Jak zawsze zapraszamy w nasze progi.

 

Opiekunki Izby Regionalnej