Szkoła Podstawowa nr 4 im. Ks. Zdzisława Jastrzębiec Peszkowskiego w Sanoku

Kiszenie kapusty w Izbie Regionalnej

Lepsza w domu jest kapusta, niż w obczyźnie kura tłusta”

A. Kisielewski „Przechadzki po polu i ogrodzie

Kapusta od wieków była chętnie spożywana, zarówno na dworach szlacheckich, jak i w chłopskich chatach, a bigos z kiszonej kapusty najlepiej smakował po udanych łowach.

Jej kiszenie odbywało się jesienią- po zakończeniu prac polowych. Rytuał ten zaczynał się od przygotowania beczek, które wyparzano w dniu szatkowania wrzącą wodą. Nie dodawano do niej żadnych środków konserwujących tylko według uznania
i tradycji: marchewkę, nasiona kopru, gałązki wiśni lub dębu, ziarna pieprzu, liście chrzanu, jagody jałowca oraz jabłka winne. Na dnie beczki układano małe, twarde główki i posypywano garścią soli, dalej sypano szatkowaną kapustę i ubijano drewnianym ubijakiem lub deptano bosymi stopami! Beczki zostawiało się w izbie przy nagrzanym piecu, na tydzień. Codziennie należało kijem przebijać w kapuście otwory, aby wyszła z niej gorycz. Po tygodniu przykrywano ją drewnianym denkiem, obciążano kamieniem
i wstawiano do piwnicy. Przysmakiem były całe, kiszone główki z dna beczki. Przygotowanie kapusty do kiszenia, jej szatkowanie, ubijanie było zajęciem rodzinnym, ale często też towarzyskim.

Dawniej mawiano, iż „do kiszenia kapusty trzeba włożyć nie tylko wiele wysiłku, ale i serca”. Zasadę tę potwierdzili nasi goście
z klasy 8b, którzy niezwykle zaangażowali się w pracę, przygotowując kapustę do kiszenia, ściśle według staropolskiego przepisu. Dziękujemy za pomoc i wkład pracy.

 

Na koniec przywołajmy jeszcze słowa cytowanego już A. Kisielewskiego o zaletach kiszonej kapusty: „Kapusta(…) tysiączne ma zalety dla „utrzymania zdrowia naszego” (…) rozrzedza humory i sprawia łatwiejsze trawienie,(…) swym kwaskiem morzy robaki
i czyści zęby z osadu od innych mdłych potraw osiadającego, przez które to własności zalecaną bywa na okrętach, aby się ustrzec słabości zwanej szkorbutem”.

Zapraszamy na degustację ukiszonej kapusty do naszej Izby.

Opiekunki Izby Regionalnej